Majoritatea americanilor nici nu-si imagineaza spre ce criza financiara majora se indreapta!

Ideea că Statele Unite se află în pragul unui accident economic îngrozitor este absolut de neconceput pentru majoritatea americanilor. La urma urmei, economia a fost relativ stabila de câțiva ani incoace, iar piața de capital continua sa creasca pe noi culmi. Vineri,  indicii Dow și S & P 500, s-au inchis cu noi recorduri. Indicele S & P 500 este acum la 9 procente, iar Nasdaq este acum aproape de 11 la sută. Iar consumatorii americani se pregătesc să cheluiasca 600 de miliarde de dolari în acest sezon de Craciun. Aceasta sumă de bani, este mai mare decât întreaga economie a Suediei. Deci, cum ar putea cineva sa vorbesca despre colaps economic? Da, mulți stiu ca, SUA a avut câteva probleme în 2008, dar lucrurile au cam ajuns înapoi la normal de atunci. Atunci, de ce să fii preocupat de colaps economic când există atât de multă stabilitate în jurul nostru?

Thinking-Public-Domain-300x300

Din păcate, această scurtă perioadă de stabilitate de care lumea se bucura este doar o iluzie.

Problemele fundamentale care au dus la criza financiară din 2008 nu au fost stabilite. De fapt, cele mai multe dintre problemele economice ale SUA pe termen lung au ajuns sa fie chiar mult mai dificile.

Dar majoritatea americanilor dau prea putin atentie acestor lucruri in aceste zile. Într-o lume în care ne-am obisnuit in a obține totul instant, ciclurile de știri dureaza doar 48 de ore, 2008 s-ar putea la fel de bine să para acum o eternitate.

În Statele Unite de azi, întregul sistem economic este bazat pe datorie.

Fără datorii, foarte putina activitate economică se întâmplă. SUA are nevoie de credite ipotecare pentru a cumpara case, are nevoie de credite auto pentru a cumpăra vehiculele și are nevoie de carduri de credit pentru a face cumpărături în timpul sezonului de vacanta.

Deci, de unde provin  toate aceste datorii ?

Provin de la bănci.

În special, „prea mari pentru a esua” băncile sunt în centrul acestui sistem bazat pe datorie.

Ai un credit ipotecar, un credit auto sau un card de credit de la una dintre aceste „prea mari pentru a eșua” instituții? Un procent foarte mare de oameni care vor citi acest articol au aceste datorii.

Și la o mulțime de oameni s-ar putea să nu le placa să auda aceste lucruri, dar fără aceste bănci, în esență, nu ar exista o economie.

Atunci când Lehman Brothers s-a prabusit in 2008, aproape a dus la destabilizarea întregului sistem. Bursa s-a prăbușit și ne-am confruntat cu o criză acuta a creditelor.

Din păcate, asta a fost doar un mic preview a ceea ce va veni.

Chiar dacă câtiva „proeminenti experți”, cum ar fi Paul Krugman de la New York Times a declarat că aceasta criza a trecut, adevărul este că acum este o criză mai mare decât oricând înainte.

Comparativ cu acum cinci ani, cele mai mari patru bănci din SUA sunt acum cu aproape 40 la sută mai mari. Următoarele numere provin dintr-un articol recent publicat în Los Angeles Times …

Chiar înainte de izbucnirea crizei financiare, Wells Fargo & Co a avut 609 miliarde dolari în active. Acum are 1400 miliarde dolari. Bank of America a avut 1700 miliarde dolari în active. Asta inseamna o crestere de 2,1 miliarde dolari.

Și activele lui JPMorgan Chase & Co., cea mai mare banca a națiunii, s-au umflat la 2400 miliarde dolari de la 1,8 miliarde dolari.

În timp ce aceste bănci au crescut, 1.400 de bănci mai mici au dispărut complet din sectorul bancar.

Asta înseamnă că acum suntem mult mai dependenti de aceste bănci gigantice decât oricând.

În acest moment, cele mai mari cinci bănci reprezintă 42 la sută din totalul creditelor din Statele Unite, iar cele mai mari șase bănci reprezintă 67 la sută din totalul activelor din sistemul american financiar.

Dacă cineva ar venit si ar ingenunchea aceste banci, economia SUA s-ar prăbuși cu totul peste noapte.

Deci, starea de sănătate a acestor institutii bancare extrem de puternice este absolut esențială pentru economia SUA.

Din nefericire, aceste bănci au devenit profund dependente de jocuri de noroc.

Ați cunoscut vreodată oameni care si-au distrus viata din cauza viciilor pe care nu si le puteau controla?

Ei bine, asta este ceea ce se întâmplă cu aceste bănci. Ei au transformat Wall Street-ul în cel mai mare cazinou din istoria lumii. De cele mai multe ori pariorii platesc și ei fac o mulțime de bani.

Dar, așa cum am văzut în 2008, atunci când acestia judeca greșit, lucrurile se pot destrăma foarte rapid.

Pariurile despre care sunt eu cel mai preocupat, poarta numele de „instrumente financiare derivate”. În esență, ele sunt pariurile cu privire la ceea ce va fi sau nu va fi în viitor. Marile bănci folosesc algoritmi foarte sofisticati care ar trebui să-i ajute să fie de partea câștigătoare a acestor pariuri in marea majoritate a timpului, dar acești algoritmi nu sunt perfecti. Motivul pentru care acești algoritmi nu sunt perfecti rezulta din faptul ca se bazează pe ipoteze, iar aceste ipoteze sunt facute de oameni. Acestia ar putea fi oameni cu adevărat inteligenti, dar totusi sunt oameni.

Dacă lucrurile sunt destul de stabile asa cum au fost in ultimii ani, algoritmii au tendința de a lucra foarte bine.

Dar dacă există un „eveniment lebada neagra”, cum ar fi un accident mare pe piata de capital, un colaps al băncilor europene sau asiatice, o schimbare istorică a ratelor dobânzilor, o pandemie de Ebola(provocata sau nu), un dezastru natural oribil sau o explozie masivă EMP,  declanșata de soare, totul poate fi aruncat brusc intr-un haos.

Acrobatul Nik Wallenda a tinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume pentru ca a traversat distanțe foarte mari pe sârmă, fără a avea plasă de siguranță. Ei bine, asta este, în esență, ceea ce  „prea mari pentru a eșua”, adica băncile fac în fiecare zi. Cu fiecare an care trece, aceste bănci au devenit și mai nesăbuite, și până în prezent nu au existat consecințe grave.

Dar, fără îndoială, într-o zi nu va mai fi la fel.

Ce-ai spune despre un agent de pariuri care a luat 200.000 dolari din pariuri, cu toate ca avea doar 10.000 de dolari pentru a acoperi aceste pariuri?

Ai considera cu siguranță că agentul de pariuri este un prost.

Dar asta este ceea ce băncile mari fac.

Chiar acum, JPMorgan Chase are mai mult de 67 trilioane de dolari în expunerea la instrumente derivate, dar are doar 2500 miliarde de dolari în active.

Chiar acum, Citibank are aproape 60 de trilioane de dolari în expunerea la instrumente derivate, dar are doar 1900 miliarde de dolari în active.

Chiar acum, Goldman Sachs are mai mult de 54 trilioane de dolari în expunerea la instrumente derivate, dar are mai puțin de un trilion de dolari în active.

Chiar acum, Bank of America are peste 54 trilioane de dolari în expunerea la instrumente derivate, dar are doar 2200 miliarde de dolari în active.

Chiar acum, Morgan Stanley are mai mult de 44 de trilioane de dolari în expunerea la instrumente derivate, dar are mai puțin de un trilion de dolari în active.

Cei mai mulți oameni nu au absolut nici o idee cât de vulnerabil este cu adevarat sistemul financiar .

Adevărul este că aceste „prea mari pentru a eșua” băncile, s-ar putea prăbuși în orice moment.

Și când vor colapsa, economia SUA va colapsa.

Așa că haideți să sperăm și sa ne rugăm ca această scurtă perioadă de falsa stabilitate sa dureaze cât mai mult posibil.

Pentru că atunci când se termină, iadul va erupe pe pamant. – theeconomiccollapseblog.com

Pentru a intelege mai bine spre ce dezastru economic se indreapta SUA, urmariti va rog si alte subiecte interesante la rubrica: Criza Economica

 

Un gând despre &8222;Majoritatea americanilor nici nu-si imagineaza spre ce criza financiara majora se indreapta!&8221;

  1. exista economie si fara banci. dovada: economia agrara romaneasca pina la 1800. totul se producea in gospodarie. Actuala definitie a economiei este data de catre cei care traiesc prin parazitarea tranzactiilor intre producatori. Nu exista plusvaloare in afara de munca directa. Smenurile si ghesefturile nu inseamna plusvaloare! zilelel de spitalizare, ajutoarele sociale si chiar adaosul comercial nu inseamna decit rezultatul inselaciunilor…

Lasă un comentariu