O nouă deversare cu cianuri s-a produs pe 13 august la un iaz de decantare din nordul Mexicului în urma ploilor abundente.

Doua accidente cu cinuri in 10 zile: 2 milioane de litri de cianură deversați în Mexic

cover

O nouă deversare cu cianuri s-a produs pe 13 august la un iaz de decantare din nordul Mexicului în urma ploilor abundente, relateaza miningwatch.ro.

Accidentul produs la mina Proyecto Magistral a eliberat peste 2 milioane de litri cu cianuri în mediul ambient. Această deversare s-a produs la doar câteva zile distanță după scurgerea unor cantități semnificative de acid sulfuric la o altă mină – Buenavista, de cupru, a companiei Grupo Mexico. În ambele cazuri sterilul cu cianuri și acid sulfuric a ajuns în apele râurilor din Nordul Mexicului.

Mina Buenavista este una dintre cele mai mari mine de cupru din lume, fiind situată la aproximativ 40 de km de granița cu SUA. Reprezentanții companiei miniere au fost intens criticați că au raportat scurgerea acidului sulfuric autorităților la mai bine de 24 de ore de la producerea accidentului. Rezidenții zonei au fost printre primii care au semnalat pericolul, apa râurilor devenind portocalie. Ca urmare a scurgerii de la mina Buenavista, peste 88 de școli au fost închise în regiune, iar locuitoriilor regiunii li s-a distribuit apă îmbuteliată.

În cazul minei de aur Proyecto Magistral, scurgerea a avut loc duminică dimineața, după ploile abundente de peste noapte. Iazul destinat apelor uzate și sterilului s-a supra-încărcat datorită precipitațiilor, apa toxică deversându-se peste barajul iazului de decantare. Sterilul cu cianură a ajuns în râul din apropiere, sursa de apă pentru localnici și animalele acestora.

”Suntem revoltați pentru ca nu am fost înștiințați despre deversare! Iar acum nu mai avem nici apă de băut!”, a declarant un rezident în vârstă de 70 de ani. “Da, (mină) creează niște locuri de muncă, dar ar fi mai bine dacă ar închide-o, pentru că se comportă la fel de fiecare data când se îmtâmplă un accident!”

Exploatrea la mina Proyecto Magistral a început în 2013, opratorul minier prezentând cele mai bune și sigure tehnologii în domeniu. Autoritățile de mediu au anunțat amendarea companiei miniere și obligarea acesteia la montarea unei geomembrane protectoare, precum și supraînălțarea pereților iazului.

În cazul deversării toxice de la mina de cupru Buenavista, Arturo Rodriguez, inspectorul șef al procuraturii generale pentru Protecția Mediului, a declarant pentru New York Times că “supravegherea defectuasă a minei, ploile abundente împreună cu defectele de construcție, par să fi provocat deversarea,” și că “ar fi trebuit să operatorii minieri să detecteze scurgerea înainte ca o astfel de cantitate de cianuri să ajungă în râu. ”

***
Accidentul cu cianuri din Mexic survine la nici 10 zile după Accidentul minier cu cianuri de la mina MountPolley – Canada. Dezastrul a fost cauzat de cedarea barajului iazului de decantare, construit din arocamente. Acelasi tip de baraj este propus si la Rosia Montana sau Certej. În cazul deversărilor din Canada nu doar că nu se poate vorbi despre o posibilă acoperire a daunelor provocate prin garanția de mediu depusa de operatorul minier, dar se pare că avem încontinuare motive serioase să ne temem pentru siguranța proiectelor propuse pentur Apuseni: Proiectantul iazului de decantare al minei Mount Polley este firma de consultață Knight Piésold, aceeași care a realizat studiile ce au condus la decizia de a nu impermeabiliza decantorul de pe Valea Cornei situat la doar 2 km în amonte de Abrud (vezi comunicatul de presă al Alburnus Maior).

****
Cianura de sodiu este un compus chimic extrem de toxic ce are la bază anionul CN‾. O linguriţă cu o soluţie de cianură de 2% poate ucide un om. În general, peştii şi vieţuitoarele din mediul acvatic mor din cauza concentraţiilor de cianură mult mai mici ce se măsoară în microgram per litru (parte/ miliard), in timp ce moartea păsărilor şi mamiferelor survine din concentraţii de miligrame per litru (parte/ milion).

Lasă un comentariu